Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2020 09:32 - Отнесени от вихъра
Автор: manfredman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 760 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В предизборната си реч в Колорадо президента Тръмп не одобри южнокорейския филм "Паразит", носител на "Оскар" и поиска филми като "Отнесени от вихъра"...
И тъй като филма на Виктор Флеминг следва с прекалена точност романа, ще се спра в един малък коментар за обемистия роман.
Маргарет Мичел създава книгата си без особени амбиции и по-скоро да се разсейва от своя артрит, отколкото с надежда да я види някой ден публикувана. Огромният ръкопис бива завършен за четири години и още четири години лежи в някакво чекмедже, преди да бъде напечатан в 1936г и да се превърне в литературно събитие от първа величина не толкова като художествена творба, колкото като търговска стока.
Едва ли е необходимо да припомням в подробности съдържанието на тоя обемист и препълнен с герои , събития и сюжетни обрати роман. Достатъчно е да спомена, че главният персонаж - Скарлет О" Хара-е женски вариант на героя-аривист, едно същество, което със зъби и нокти се бори за личното си щастие и през хаоса и кошмарите на войната, на епидемиите и смъртта, с цената на нечовешко упорство и много страдания успява да постигне своето.
В много сцени от романа Мичел е използвала сходни впечатления и преживявания от личната си биография и затова е постигнала плътност и убедителност на описанието. Най-голямата сполука обаче си остава образът на главната героиня, в който авторката очевидно се вживява, успявайки да предаде механиката на елементарни и инстинктивни, но могъщи чувства и пориви.
Не е трудно да се видят причините за успеха на книгата сред непретенциозната публика на бестселърите. Скарлет О" Хара е човек на действието - нещо, което винаги импонира на бездейните. Тя има една непреклонима воля- нещо, което вдъхва респект, особено на мекушавите. Нейната воля и нейното действие са насочени към една ясна и понятна цел: личното щастие. Най-сетне безскрупулността на героинята е съчетана с голяма доза обаяние. Всичко това е достатъчно, за да може простодушният читател и най-вече простодушната читателка да обикне Скарлет, а твърде често и да се идентифицира с нея, за да изтърпи стоически и дори с някаква сладка мъка изпитанието на хилядата страници.
Когато я запитват доколко е изобразила самата себе си в лицето на своята героиня, Маргарет Мичел отвръща засегната:
- Скарлет е една циничка, а аз съм почтена жена..........
Що се отнася до идейната страна на романа и съответно филма, който харесва Доналд Тръмп, тя достатъчно се подразбира от казаното дотук. Нека дори не засягаме типичното за една консервативна южнячка отношение към негрите, което авторката проявява. Нека не засягаме и концепциите на Мичел за войната между Севера и Юга. Няма начин обаче да избегнем главното; "Отнесени от вихъра" е героична епопея на индивидуализма, на егоизма, на безогледния стремеж към себично щастие. И в този смисъл тя се явява завидно точна транскрипция на мита за святата лична инициатива и за личната сполука като основна цел на човешкото същестуване......


Историята на Скарлет, възлизаща към своята цел през разрухи и катастрофи, добива смисъла на своеобразен стимулант, вдъхващ на хората мисълта, че и в най-неспокойното време можеш да извоюваш щастието си.....

И, да....Тръмп вероятно е прав......



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saankii - :-)) и аз съм..така.благодаря,ник!
21.02.2020 12:37
- Скарлет е една циничка, а аз съм почтена жена..........
цитирай
2. catforlife - Здравей,
21.02.2020 13:52
А „Паразит” става ли, приятелка ми го препоръча, но нещо не намирам време...
цитирай
3. manfredman - Да, струва си да се гледа.
21.02.2020 14:13
catforlife написа:
А „Паразит” става ли, приятелка ми го препоръча, но нещо не намирам време...

цитирай
4. catforlife - Привет
23.02.2020 01:08
Снощи изгледах филма, наминавам само да кажа, че ми хареса. А преди няколко дни прочетох „Оризовата майка”...и съм в лек културен шок (в най-добрият смисъл). И все пак, общото е, че в крайна сметка всички се опитватваме да се адаптираме към този не добре скроен свят... Е всеки както си може ;) ;) ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: manfredman
Категория: Лични дневници
Прочетен: 269181
Постинги: 303
Коментари: 167
Гласове: 259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031